Hoppa till huvudinnehåll

För experter

Vad är Näringsnavigatorn?

Näringsnavigatorn är ett avgiftsfritt verktyg som baserar sig på forskning och är avsedd för bedömning av vuxens kostkvalitet. Bedömningen baserar sig på Kostindexet vars pålitlighet har utvärderats vetenskapligt. Verktyget ger en allmän feedback om kostens styrkor och utvecklingsmål jämfört med de allmänna näringsrekommendationerna.

Näringsnavigatorn kan användas självständigt eller tillsammans med en expert. Det tar cirka 10–15 minuter att besvara enkäten självständigt. Du kan utnyttja den som stöd för bedömning av kvaliteten på kosten, uppföljning eller registrering.


Snabbguide för användning

Så använder du Näringsnavigatorn som expert

1. Före/på mottagningen

  • Be din kund om att fylla i Näringsnavigatorn på adressen https://ravitsemusnavigaattori.fi
  • Det tar cirka 10–15 min att fylla i den
  • Påminn din kund att spara den personliga koden och dela den med dig för att kunna se resultatet. Kunden bestämmer sig om hen vill dela koden med en expert.

2. På mottagningen

  • Ange koden i “Hämta din feedback”-fältet.
  • Gå igenom resultatet tillsammans.
  • Skriv ner kostkvalitetspoängen (0–100) och vid behov också olika delområden till exempel i patientdatasystemet.

3. Handled och uppfölj

  • Ta reda på kundens egna iakttagelser om kosten. Ge positiv feedback.
  • Ta reda på ett kundorienterat sätt vilka förändringar kunden önskar göra och vad hen är beredd att ändra.
  • Sätt 1–3 små förändringsmål.
  • Planera och skriv ner konkreta åtgärder.
  • Meddela kunden om möjlighet till ytterligare stöd till https://ravitsemuspolku.fi -webbsidan
  • Vid uppföljning be kunden om att fylla i Näringsnavigatorn på nytt, till exempel om 3–6 månader. Skriv ner resultaten.
Tips

Man kan ta en bild eller en skärmdump på koden för att spara den. Det är också möjligt att spara feedback som pdf och printa ut den.


För vem passar den?

  • Vuxna, cirka 18-74-åriga, som vill betrakta sina matvanor på en allmän nivå
  • Finsk matkultur
  • för en person som kan lida av fetma eller riskfaktorer för livsstilssjukdomar, som högt blodtryck eller ökat kolesterolvärde
  • för en person som kan ha insjuknat tidigare i en kronisk sjukdom, som hjärt- och kärlsjukdomar eller typ 2 diabetes.

I dessa fall lämpar sig Näringsnavigatorn inte nödvändigtvis om personen:

  • har matallergier, specialdieter eller sjukdomar som inverkar betydligt på användning av matprodukter eller absorbering av näringsämnen
  • är under 18 eller över 75 år gammal, är gravid eller ammar
  • lider eller har tidigare lidit av en ätstörning
  • har svaga IT- eller kognitiva kunskaper

Hur kan den utnyttjas?

Med hjälp av Näringsnavigatorn kan du utreda din kunds vanliga matvanor lätt och snabbt. Verktyget är särskilt nyttigt vid näringshandledning om syftet är att kartlägga nuläget för kundens kost, stödja kostförändringar, ställa konkreta krav eller erbjuda ett verktyg för egenkontroll.

Verktyget kan utnyttjas särskilt:

  • som stödjande verktyg för egenvård gällande förändringar i matvanor
  • som verktyg vid närings- och livsstilshandledning
  • för kvalitativ bedömning och uppföljning av kundens kost
  • för att känna igen styrkor och utvecklingsmål i kundens matvanor
  • som verktyg att utvärdera handledningens effektivitet
  • som stöd för strukturerad kostregistrering och undersökning/forskning
  • för en allmän bedömning av kosten enligt rekommendationer för nutritionsbehandling (2023) och näringsrekommendationerna (2024)
Tips

Länken till Näringsnavigatorn och anvisningarna för dess anvisning kan bifogas som en del av en organisations servicestig. Vid behov kontakta oss.


Ersätter inte en expert

Näringsnavigatorn är inte ett medicinskt verktyg och den är inte avsedd för att förebygga, behandla eller diagnostisera sjukdomar. Näringsnavigatorn baserar sig på nationella näringsrekommendationer för vuxna och tar inte hänsyn till eventuella individuella faktorer som inverkar på ens kost, till exempel specialdieter, sjukdomar eller energibehovet.

Den ersätter inte heller handledning, bedömning eller anvisningar från en expert inom hälsovård. En expert måste alltid ta hänsyn till kundens bakgrund, individuella näringsbehov samt ansvara för handledning och behandling. Vi kan inte heller garantera att uppgifterna i denna tjänst är felfria.


Vad innehåller Näringsnavigatorn?

Näringsnavigatorn består av tre delar:

  • Kostenkäten: 48 frågor som bedömer användning av de väsentliga livsmedelsgrupperna (varaktighet cirka 10–15 min).
  • Kostindex: vetenskapligt verifierad mätare som bedömer på en skala 0–100 kostens helhetskvalitet och dess delområden och hur bra matvanor stämmer med näringsrekommendationerna i Finland på en allmän nivå.
  • Feedback: en tydlig, visuell och skriftlig sammanfattning av styrkorna i kosten och utvecklingsmål för att stödja att tolka sin egen situation.

Därtill erbjuds ytterligare stöd och praktiska tips på Ravitsemuspolku.fi-tjänsten.

Ytterligare information om kostenkäten

Ytterligare information om kostenkäten

Kostenkäten, som Näringsnavigatorn innehåller, baserar sig på D2D-matenkäten som används för att bedöma vanliga matvanor (Hemiö et al. 2014). Den mäter användningen av de livsmedelsgrupper som är väsentliga för hälsan:

  • Dagliga mål
  • Huvudrätter och snabbmat
  • Frukter, bär och grönsaker
  • Baljväxter
  • Spannmålsprodukter och -tillägg
  • Potatis
  • Matlagningsfetter, dressing, bredbara fettpålägg
  • Nötter och frön
  • Mjölkprodukter och växtbaserade alternativ
  • Köttprodukter
  • Söta snacks
  • Kaffe, te och vatten
  • Sockerhaltiga drycker
  • Alkoholdrycker

I kostenkäten har bland annat livsmedels- och urvalsexemplen uppdaterats samt enkäten har med hjälp av testanvändare redigerats att bli användarvänligare.

Ytterligare information om Kostindexet

Ytterligare information om Kostindexet

Näringsnavigatorn bedömer kvaliteten på kosten med hjälp av Kostindex på en allmän nivå i förhållandet till näringsrekommendationerna. Antalet poängen i Kostindexet varierar mellan 0–100; ju högre poängen är desto bättre motsvarar matvalen näringsrekommendationerna i Finland. Näringsrekommendationerna fungerar som en basis för en hälsofrämjande kost som stödjer viktkontroll, förebygger kroniska sjukdomar och är hållbar ur miljöperspektiv.

Kostindex bedömer också separat sju olika delområden inom kost. Delområdena har poängsatts och betonats enligt kosthelheten på följande sätt:

Poängsättningen av Kostindexets olika delområden:

  • Matrytm: 10 / 100 poäng
  • Frukter och grönsaker: 20 / 100 poäng
  • Spannmålsprodukter: 20 / 100 poäng
  • Fettkvalitet: 15 / 100 poäng
  • Grönsaks-, fisk- och kötträtter: 10 / 100 poäng
  • Mjölkprodukter: 10 / 100 poäng
  • Snacks och energihaltiga drycker: 15 / 100 poäng.

Kostindex pålitlighet har referentgranskats (Lindström et al. 2021). Den har utvecklats i samarbete med flera näringsspecialister, organisationer, såsom Dehko 2D-projekts konsortium, Tammerfors universitetssjukhus, Birkalands sjukvårdsdistrikt, Institutet för hälsa och välfärd, Östra Finlands universitet och Stop Diabetes-projektet.

Institutet för Hälsa och välfärd ansvarar för Kostindexets förvaltning och vetenskaplig utveckling med Jaana Lindström (Institutet för hälsa och välfärd) som kontaktperson.

Ytterligare information om feedbacken

Ytterligare information om feedbacken

Näringsnavigatorns feedback har skapats av experter och baserar sig på de nationella näringsrekommendationerna. Dess syfte är att belysa styrkor i kosten och erbjuda stöd att känna igen förändringsbehov i den.

Feedbacken innehåller:

  • Kostindexets helheltspoäng och sju delområden med färgkoder
  • En kort skriftlig feedback och rekommenderade val
  • Användares egna svar i kostenkäten

Tolkning av resultatet:

  • Grönt = kosten är nära rekommendationerna, rött = det finns flera förändringsbehov
  • Den verbala feedbacken stödjer tolkning av färgerna och guidar mot praktiska lösningar
  • Experters roll är att betona det positiva i resultatet och hjälpa kunden att hitta små förändringar som passar i hens vardag. Man behöver inte sträva efter att uppnå fulla poäng

Fördelar för experter:

  • Det är möjligt att anteckna Kostindexets helhetspoäng i patientdatasystemet för uppföljningen.
  • Resultaten kan utnyttjas tillsammans med tipsen på Koststigen (Ravitsemuspolku) och på Förändringsstigen -formuläret.
  • Vid behov är det möjligt att precisera resultatet på nivån av enstaka frågor

Koststigen som stöd för experter

Konststigen (Ravitsemuspolku) erbjuder praktiskt, forskningsbaserat material för stöd till kostförändringar. På webbsidan hittar du kategoriserade tips, uppgifter och verktyg som hjälper kunden att känna igen sina egna styrkor och göra små, konkreta förändringar i vardagen.

Nyttigt för experter:

  • Du kan handleda kunden att använda Koststigens innehåll som kan stödja uppnå målen som satts vid handledningen
  • Uppgifter och tips passar både för individuell- och grupphandledning.
  • Förändringstigen (Muutospolku)-del innehåller ett formulär där kunden kan sätta sina egna mål och uppfölja sina framsteg

Koststigen kompletterar feedbacken från Näringsnavigatorn genom att erbjuda praktiska verktyg för att förverkliga och upprätthålla förändringarna.


Forskningen i bakgrunden

Näringsnavigatorn baserar sig på en långvarig forskningsarbete. Kostindexet som ligger i bakgrunden för den har utvecklats och validerats i nationella forskningsprojekt koordinerade av Institutet för hälsa och välfärd samt många experter. Näringsnavigatorns och Koststigens utvecklingsarbete har beskrivits i en vetenskaplig publikation (Järvelä-Reijonen et al 2025).

Vad berättar forskningen?

Forskningsresultat visat att högre poäng i Kostindexet har ett samband med positiva hälsofaktorer, såsom lägre kroppsmasseindex och mindre midjemått samt lägre glukos- och fettvärden (Lindström et al. 2021).

Varje förbättring på 10 poäng i Kostindexet kopplas till gynnsamma förändringar i glukos- och fettmetabolismen, också utan förändring i vikten (Lindström et al. 2021). Därtill förknippas högre poäng med en högre fysisk aktivitet och kunskapen att äta bättre, vilket innebär en positiv och flexibel inställning till maten (Aittola et al. 2023).

Praktisk inverkan

I en praktisk handledning, såsom i Stop Diabetes -livsstilsintervention, där erbjöds livsstilshandledning i en grupp och användning av en digital applikation, förbättrades Kostindexet 5 % under ett år medan midjemåttet minskade (Lakka et al 2021).

Utvecklingsarbete och forskning fortsätter

Näringsnavigatorn piloteras för tillfället i Kuopios motionsrådgivning och företagshälsovård som en del av det regionala FOODNUTRI-projektet (2024–2026) i Norra Savolax. Därtill forskas verktygets nytta och effektivitet och verktyget utnyttjas i Joint Action on Cardiovascular Diseases and Diabetes (JACARDI)-projektet som delvis finansieras av EU i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd och Diabetesförbundet.


Litteraturlista

  • Ravitsemuspolku. https://ravitsemuspolku.fi
  • Järvelä-Reijonen E, Aittola K, Honkanen J ym. The development of public online services for assessing diet quality, having automated feedback, and getting support for dietary changes: the Finnish Nutrition Navigator and the Finnish Nutrition Path (Ravitsemusnavigaattori and Ravitsemuspolku). Finnish Journal of EHealth and EWelfare 2025;17(1):84–100. https://doi.org/10.23996/fjhw.153303
  • Aittola K, Karhunen L, Tilles-Tirkkonen T ym. Higher Healthy Diet Index associates with better eating competence and lower adiposity in two adult cohorts in Finland. Abstract in the International Society of Behavioral Nutrition and Physical Activity (ISBNPA) conference, 2023, Uppsala, Sweden.
  • Hemiö K, Pölönen A, Ahonen K ym. A simple tool for diet evaluation in primary health care: validation of a 16-item food intake questionnaire. Int J Environ Res Public Health 20144;11(3):2683-97.
  • Lakka T, Aittola K, Järvelä-Reijonen E ym. Real-world effectiveness of digital and group-based lifestyle interventions as compared with usual care to reduce type 2 diabetes risk – A stop diabetes pragmatic randomised trial. Lancet Reg Health Eur 2023;24:100527.
  • Lindström J, Aittola K, Pölönen A ym. Formation and Validation of the Healthy Diet Index (HDI) for Evaluation of Diet Quality in Healthcare. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021;18(5):2362.
  • Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ravitsemushoitosuositus. Ohjaus 3/2023. Saatavilla: https://www.julkari.fi/handle/10024/146233
  • VRN Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta. Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Helsinki 2018.